FABELTJES OVER KLANKSCHALEN

mooie stenen boeddha in tuin


Klankschalen en het rijk der fabelen

Sommige klankschaalhandelaren proberen de klant te laten zien dat zij exclusieve klankschalen verkopen, die veel beter zijn dan de klankschalen van andere bedrijven. Er zijn allerlei mythes rondom klankschalen die wij met een korreltje zout nemen.
Voor ons staat de goede klank van de schalen voorop, in combinatie met een eerlijke prijs.ENKELE FABELTJES OVER KLANKSCHALEN:

Tibetaanse klankschalen
Veel verkopers hebben klankschalen uit Tibet.
Maar "Tibetaanse klankschaal" is een verzamelnaam en zegt weinig over de herkomst van de schaal. Het is niet waarschijnlijk dat er veel klankschalen uit Tibet zijn uitgevoerd. Ook zullen er niet zoveel zijn geweest. In kunsthistorische boeken over Tibet wordt geen melding gemaakt van klankschalen. Klankschalen komen in elk geval wel uit India, Nepal, Thailand, Japan, Indonesië, Korea.
Toch worden er vaak klankschalen uit Tibet aangeboden, deze zijn op een of andere manier toch even heiliger dan klankschalen uit India.Manipuri klankschaaltje


Antieke klankschalen
Ook schijnt men klankschalen uit de 17e of 18e eeuw bemachtigd te hebben, verkregen via goede contacten met een sjamaan, of zoiets. Hoe het hen gelukt is, deze klankschalen te dateren is voor ons een vraag. In elk geval hangt er een ander prijskaartje aan zulke klankschalen.Zeven metalen
Er is een mythe dat klankschalen zeven metalen zouden bevatten (goud, zilver, koper, kwik, tin, lood en ijzer), welke verband houden met de elementen. Dit verhaal kan men op vele sites lezen en de meeste mensen nemen het meteen voor waar aan.geŽtste klankschalen


Op een engelstalige site van Wikipedia vonden we wel een verhaal van iemand die er kritisch naar heeft willen kijken. Na metaalonderzoek is gebleken dat klankschalen gemaakt zijn van koper en tin, welke "Bell metal bronze" genoemd wordt.
Zie de wikipedia:
"Singing bowls are made of a pure alloy of copper and tin. This type of bronze, called bell metal, is historically regarded as the best sounding metal. Most church bells, gongs, ship bells, singing bowls and cymbals of all types have traditionally been made from bell metal bronze".en.wikipedia.org/wiki/singing bowlNieuwsgierig geworden hebben wij een analysebedrijf gevraagd klankschalen te onderzoeken op hun samenstelling. Bovenstaande theorie werd bevestigd. Metalurgischonderzoek wees uit dat zowel de oude als de nieuwe schalen gemaakt zijn van koper en tin (klokkenbrons), met een klein percentage (1-2% in totaal) aan zink, lood, ijzer, aluminium en nikkel.


Hans de Back (klankschaaltherapeut, musicus en auteur) heeft eens met metaalgieters gesproken over dit onderwerp. In zijn boek heeft hij hierover het volgende humoristische stukje geschreven.

"Ik heb aan diverse metaalgieters het verhaal over de samenstelling (zeven metalen) van klankschalen verteld en in alle gevallen was de reactie: bedenkelijk opgetrokken wenkbrauwen en werd er op sarcastische toon geïnformeerd of die schalen duur waren en in welk sprookjesboek ik over die samenstelling gelezen had. Al die extra toevoegingen - behalve koper, tin, beetje fosfor en silicium - zouden niets aan de klank toevoegen. Vooral de toevoeging van kwik werd door de gieters zeer onwaarschijnlijk geacht. Omdat als er goud in de schaal verwerkt is, dit kwik het goud "opeet".
Klankschalen die duidelijk in de gewenste vorm zijn geslagen, zijn niet uit zeven metalen vervaardigd, maar uit twee of drie. Als het metaal een legering zou zijn van zeven metalen, dan zou er zoveel spanning in zitten dat het niet met een hamer te bewerken is. Je zou na één klap een klankschaalpuzzel overhouden."

Uit: Klankschalenmassage van Hans de BackNepalese of Indiase klankschalen?
Er wordt beweerd dat "Nepalese" klankschalen veel beter zouden zijn dan de klankschalen uit India. De reden zou zijn dat uit India alleen nieuwe machinaal gedraaide schalen komen. Onze ervaring is dat dat niet klopt.


India kent verschillende dorpen waar heel bekwame ambachtslieden op een authentieke wijze klankschalen met de hand smeden en kloppen. Veel van deze schalen worden vervolgens naar Nepal geëxporteerd en daar als Nepalese klankschalen verkocht.
Zowel uit India en Nepal komen machinaal en ambachtelijk gemaakte klankschalen.Flower schalen
Tegenwoordig zijn er Flower schalen in de handel. Ze zouden een geheime samenstelling hebben, wel duidelijk zou zijn dat er een hoog gehalte aan zilver in zit.
Ook dit verhaal berust niet op waarheid. Deze schalen zijn van aluminium gemaakt.Klankschaal met Boeddha-energie
Maar het verhaal op een webshop slaat echt alles. In een tekst met spelfouten wordt melding gemaakt van heel geneeskrachtige klankschalen waarin een boeddha is afgebeeld. Wij kennen dit type schalen, ze zijn machinaal gemaakt en hebben een vlakke, kille klank.
Echter de webshop prijst ze aan als zeer helende schalen waarbij het volgende ritueel uitgevoerd moet worden:

"Visualiseer dat de helende fibratie van het geluid zich vanuit de Boeddha's in de vier windrichtingen van de mandala verspreidt, terwijl je de mantra van Sakyamoeni Boeddha reciteerd. Reciteer de mantra minimaal 21 keer, maar nog beter is 108 keer."beschilderd boeddha paneel


(naar boven)