MEEST GESTELDE VRAGEN OVER KLANKSCHALEN




Wat zijn klankschalen?

Klankschalen zijn metalen schalen uit het Himalayagebied. Hun oorsprong en gebruik gaat wel 1000 jaar terug, ze werden in die tijd gebruikt bij ceremonies en als offerschaal in tempels.



Komen klankschalen uit Tibet?

Klankschalen worden vaak Tibetaanse klankschalen genoemd omdat ze van oudsher in Tibet in kloosters door monniken gebruikt werden.
De klankschalen die tegenwoordig in het Westen verkocht worden komen vooral uit India en Nepal.
Op internet worden authentieke Tibetaanse klankschalen aangeboden, de kans is hier groot dat je een mooi verhaal koopt met een duur prijskaartje er aan.



Hoe werken klankschalen?

Tegenwoordig kunnen klankschalen op veel verschillende wijzen toegepast worden, van klankschaalmassage tot meditatie en een concert.
Velen hebben zich tijdens een dagje wellness in de sauna al eens verwonderd over de verstillende werking van klankschalen; of tijdens een klankschaal massage / therapie / sessie bij een therapeut ervaren hoeveel ontspanning het geeft; of ergens een meditatief concert of klankmeditatie bijgewoond. Of genoten van deze klanken tijdens de Yoga.
Klankschalen zijn ook heerlijk om te gebruiken bij Mindfulness, de klankschalen helpen om onze aandacht te focussen, even alle gedachten los te laten en bewuster te worden van wat er hier en nu te ervaren is.
Ook in verpleeghuizen of bij mensen met een beperking worden klankschalen graag gebruikt.



Hoe worden klankschalen gemaakt?

Onze klankschalen zijn op ambachtelijke wijze met de hand gehamerd. Elke schaal is uniek, net even anders. Niet alleen vanwege de hamerslagen die te zien zijn op de schaal, ook de klank is uniek, het is tenslotte handwerk. Op onze website staat een filmpje dat Symo gemaakt heeft in een Bengaals klankschaaldorp, daarop is goed te zien hoe onze klankschalen gemaakt worden.
Er bestaan ook machinaal gemaakte klankschalen, deze zijn te herkennen aan een klein putje in het middelpunt van de bodem. Deze schalen zijn goedkoper dan met de hand gesmede klankschalen, maar hebben dan ook een veel minder rijke toon. Ambachtelijk gesmede schalen hebben meerdere toonlagen welke mooi en lang doorklinken met verschillende zwevingen. En ze zijn rijk aan boventonen.



Waar moet ik op letten bij het kopen?

Het is altijd zoeken wat persoonlijk bij je past. De een houdt van een hoge heldere klank, de ander heeft behoefte aan diepe, aardende klanken.
Klankschalen klinken allemaal verschillend. De diameter van een schaal zegt niet alles over hoe deze zal klinken. De dikte van de wand heeft ook veel invloed op de klank, toonhoogtes variëren daardoor en de ene schaal zal makkelijker zingen dan de andere.

De trilling / resonantie van een klankschaal kan ook erg verschillend zijn, van rustig tot zeer dynamisch. Een rustige resonantie past goed bij iemand die de schaal wil gebruiken bij de meditatie of ter ontspanning. Terwijl een ritmische resonantie een levendige energie creëert.
In het algemeen geldt dat hoge tonen helder en wakker maken, ze kunnen de energie iets omhoog brengen. Lage tonen zijn aardend, goed voor mensen die teveel in het hoofd zitten of stress ervaren.
Maar het belangrijkste is om niet te veel te denken tijdens het kiezen van een klankschaal. Het is juist een kwestie van goed luisteren en voelen. Let op of de klank je raakt.
Via onze webshop kan men ook klankschalen bestellen. Doordat we een foto van de specifieke klankschaal en een beschrijving van de kwaliteit en een klankopname erbij geplaatst hebben is het op die manier toch mogelijk om te zoeken wat het beste past.



Hoe kun je een klankschaal laten zingen?

Bij aankoop van een klankschaal ontvang je van ons een gratis klankschaalklopper: een houten stokje dat met leer bekleed is. Met deze klopper is het ook mogelijk een klankschaal te laten zingen. Deze techniek gaat als volgt: maak een cirkelende, wrijvende beweging langs de rand van de schaal. Sommige klankschalen hebben een heel korte aanspreektijd, deze laten meteen een klank horen. Andere schalen hebben iets meer aandacht nodig, dan helpt het vaak om tijdens het wrijven met de klopper wat meer druk richting de klankschaal te geven.



Hoe belangrijk is een passende klopper?

De juiste combinatie van klopper en klankschaal maken de mooiste klank. De regel is: bij een kleine klankschaal gebruik je een kleine klopper, bij een grote klankschaal een grote klopper.
Een houten stok met leer zal niet de lage tonen uit een grote klankschaal halen. Voor wie op zoek is naar een klankschaal die ook veel lage tonen laat horen is het niet alleen belangrijk om op de maat van de schaal te letten, ook het type klankschaalklopper is belangrijk.



www.aruna-windchimes.nl



(naar boven)